tisdag 18 februari 2014

Episk dag på Korpaberget!!!

Efter en regning vecka och ännu en mulen morgon så kom solen fram en stund igår när snickarna skulle sätta takstolarna. På några timmar så satte de alla takstolarna och lade verkligen till en dimension på huset. När man tittar nu så får man en klar uppfattning om husets plats i omgivningen och det ser fantastiskt ut! Nu kan vi för första gången i verklig skala, betrakta huset och se hur dörrar och fönster kommer att sitta. Det är minst sagt en speciell känsla att börja se resultatet av alla planer, skisser och ändringar som vi gjort under resans gång. Nu har vi faktiskt ett halvt hus!


Råspontluckorna som sedan ska sättas på takstolarna, lyfts upp på
byggställningen först.
Andreas Pettersson (Byggservice i Sjövik).


Inget för höjdrädda

Nästa takstol lyfts på plats!
Tre snickare skissar på konstruktionslösningar. I mitten vår projektplanerare
Rasmus Ekberg (Melica).


Peter Wiklund (Nabbens bygg & inredning) millimeterpassar nästa takstol.
Alla takstolar på plats!
Sett norrifrån: Huset har placerats med långsidan åt söder för att på bästa sätt
ta vara på solens ljus och värme. Jag står placerad rakt bakom den mittersta
takstolen, och solen har passerat mitten på huset (bilden tagen klockan 12:27).



Sett från söder med Korpaberget i bakgrunden och en korp seglande högt
ovanför huset.
Sett från öst: Husets placering vid foten av berget i gläntan.
Dammen ska fyllas med mer vatten när vallarna har stabiliserats lite.






5 kommentarer:

  1. Hej på dig! Det ser FANTASTISK UT! Och att det går så fort! Jag är mycket imponerat på er!

    SvaraRadera
  2. Ohh grattis! Ett tak! Fruktansvärt spännande att se hur huset blir till. Har helt glömt att fråga, Hur stort blir det innuti? Rum etc? Massa kram M

    SvaraRadera
  3. Hej! Viket spännande projekt! :) Jag har själv googlat runt lite på olika halmhusrelaterade sidor med en, iofs ganska dum, fundering som jag inte har funnit svar på. Hur är det egentligen med åldersbeständigheten på de balsnören som håller samman balarna? Halmen blir ju föredömligt konserverad inne i väggen men snörena är väl någon petroleumbaserad produkt, har ni hittat någon information kring detta?

    SvaraRadera
  4. Balsnörena är nog inget du behöver oroa dig för. Ute i naturen kan dom ligga och skräpa många år.

    SvaraRadera
  5. Vi har varit hemskt dåliga på att kommentera här på bloggen - ledsen för det! Följ gärna vår facebooksida om du har ett konto där, vi håller bättre koll på kommentarerna där :) Angående balsnörena så kan man i princip klippa av dem när de väl sitter på plats och balarna är dymlade - i varje fall i vårt fall, när vi bygger med storbalar. Därför gör det inget om snörena skulle gå av efter hand, särskilt inte när väggen väl är putsad. I övrigt beror det nog på vilket material snörena är gjorda av. Vi syr om en hel del balar och då återanvänder vi gamla snören av plast, men vi har också använt tjärat hampasnöre. Plast som utsätts för mindre ljus och luft bryts inte heller ner lika snabbt som om den vore ute i det fria, och detsamma gäller nog alla material.

    SvaraRadera