söndag 8 juni 2014

Intensiv majmånad, del 2

Efter Melicadagen (se förra inlägget) hade vi besök av en kurs i Bärkraftigt byggande och boende som går via Permakultur Stjärnsund och Högskolan Dalarna. Ett 30-tal glada kursare fick en liten husvisning, presentation och frågestund på vårt bygge innan de åkte vidare mot Västra Bodarne, där Marcus och Christine också bygger halmbalshus (kolla in deras husblogg här!). Alltid lika roligt att få input från folk med kunskap och intresse om alternativa byggmetoder. En ny lärdom som vi fick med oss från Mats vid Högskolan Dalarna var till exempel att ekogödsel är att föredra i lerputsen, eftersom den stora mängden kraftfoder som konventionellt hållna kor äter gör att dyngan får en rinnig konsistens. Både lerputsen och korna mår med andra ord bättre av mer gräs och hö = mer fibrer. Vårt gödsel kommer från en gård i Vårgårdatrakten (strax norr om vårt bygge), och mycket riktigt från eko-kossor, så det känns helt rätt.

Den 16-18 maj skulle sedan Nääs' lerputsningskurs gått av stapeln, men tyvärr var det för få anmälda och kursen ställdes in. Det gjorde dock inte så mycket för vår del - vi bjöd in till arbetshelg istället! Daniel och Ulf jobbade på inför helgen och såg till att dreva och frisera halmen med häcksax för att få bra putsytor. Sedan fick vi lyxen att arbeta en hel helg med bara halmhusbyggare - förutom Ulf och ovannämnde Marcus även Inga & Bosse, som ska bygga halmbalshus i Kungälvstrakten. Intressant att se hur många olika idéer och resonemang det finns bland halmhusbyggare när det gäller design, materialval, lösningar på problem och annat. Våra tre hus (i Alingsås, Västra Bodarne och Kungälv) kommer att se väldigt olika ut i slutändan, och det känns bara bra att kunna visa att halmbalshusen har lika stor potential och möjlighet till anpassning till ens egna idéer som "vanliga" hus.

Arbetshelgen blev lyckad och vi kom en bra bit på vägen med grovputsning av resten av västväggen, halva sydsidan och en bit in på norrsidan. En del speciallösningar testades; på en stor träyta ovanför ett av fönstren häftade vi exempelvis fast kvistar på diagonalen, för att ge putsen lite mer struktur att vila på då träytan i sig är alltför slät. Både under Melicadagen och under arbetshelgen putsade vi också in lin-nät i grovputsen som en typ av armering, framför allt över reglar och vid fönster, för att minska risken för sprickor i leran där olika material möts. En billigare variant hade varit att använda hönsnät här, men det känns bra att minska ner mängden metall i väggarna.

Nu har vi  omkring två tredjedelar av huset balat, och ungefär en tredjedel av utsidan putsad med grovputs. I juli ska vi ha den sista kusen som Nääs anordnar hos oss - Kalkputsning - och då måste allt annat vara färdigt på de ytor som ska kalkputsas. Det innebär för det första att balarna ska vara dymlade och drevade. Sedan ska två lager puts på. Grovputsen, som vi alltså börjat arbeta med, ska ha fått torka och sätta sig. Efter grovputsen kommer ett lager lerkalk, som bildar ett övergångslager mellan lerputsen och kalkputsen, för att göra materialmötet mellan lera och kalk så smidigt som möjligt. Under själva kursen ska till sist syd- och västsidan av huset putsas med kalk, där huset är mest väderutsatt. Vi har med andra ord en hel del att göra innan kalkkursen.


Så; det har inte blivit så mycket tid till bloggande, men i gengäld har bygget gått framåt en hel del. Tack till alla som varit med och jobbat på huset under maj!

Ulf går igenom de olika lerblandningarna. Att i förväg blötlägga
leran i badkar gör att den blandas bättre.
Inga, Marcus och Ulf diskuterar.
Marcus och Inga arbetar in "klistret" ordentligt för att
grovputsen ska få bra fäste mot halmen.
Nästa omgång lerputs är förberedd.


Mängder med lös halm blir över efter att vi sytt
om och friserat balarna. En del används i lerputsen
som armering och mycket kommer att användas
i trädgården.
Inga lerputsar under ett av fönstren på
sydsidan.
Här blandar Ulf och Bosse mer grovputs i vår tvångsblandare.
För att leran ska fästa ordentligt på större träpartier så har vi täckt
reglarna med grunda yxhugg, en gammal teknik som man förr
använde vid bl a byggen av timmerhus. I det här fallet har vi
dessutom häftat på slanor för att ge leran än mer yta att fästa på.

För att även nästa putslager ska få ett bra fäste så skårar vi
grovputslagret med olika verktyg innan det torkat.
Daniel, Ulf, Inga, Karolina och Bosse. Vi blev ett härligt gäng
halmhusbyggare och det blev en trevlig & lyckad helg!
Som avslutning på arbetshelgen fick vi besök av två älgar.
De tycktes ogenerat och förväntansfullt spana in våra odlingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar